Machteloos gevoel?
Over de kracht van íeder mens
‘Niets kan geïsoleerd bestaan’ zo leerde Krishnamurti ons. We zijn allemaal van elkaar en de aarde afhankelijk. Dankbaarheid naar de aarde en elkaar is de simpelste weg naar geluk. Niet alleen de aarde maar ook veel mensen delen de vruchten van hun talent zo maar met ons. Delen is dé scheppingswet, alles wordt voortdurend gedeeld.
Door de vruchten van jouw specifieke talenten te delen, creëer je geluk voor hen. En daarmee voor jezelf. In een tijd waarin we lijken te worden overspoeld met de ene ‘crisis’ na de andere, voelt menigeen zich machteloos. Vooral zij die naar liefde en broederschap verlangen, een betere wereld, voor iedereen.
Machteloos? Niets is minder waar! Onderschat nooit het effect van jouw manier van leven, jouw voorbeeld! Elke blik, élke actie, élk woord, élk gebaar, élke euro die je uitgeeft, kan verdeling brengen. Of verbinding. Angst of Liefde. Aan jou de keuze.
Nu we de zoveelste crisis achter ons hebben, is het wellicht goed om er iets van te leren. Hoe je daar ook over denkt, één ding is zeker, een universele waarheid; angst is een slechte raadgever. In mijn column ‘Consistent incontinent’ kon je lezen hoe het je blik vernauwt, je ‘dom’ maakt en daarmee je keuzemogelijkheden beperkt. Elke dictator*, van welke signatuur dan ook, weet dit. Als er voortdurend angst gezaaid wordt, en je slechts één kant van welk onderwerp dan ook hoort, dan is het oppassen geblazen en tijd om zélf waar te nemen en te onderzoeken. ‘The only thing we have to fear, is fear itself’, Franklin D. Roosevelt.
Kortom, wát er ook gebeurt, wees verstandig, maar niet bang. Leef jóuw leven, zo gezond mogelijk (bijvoorbeeld a.d.h.v. mijn boek) maar bovenal in liefde. Deel het goede, én focus je op het goede. Je oogst immers wat je zaait…
*) De hoopgevende visie van socioloog Martha Beck over hun én onze toekomst: https://youtu.be/Xz9IJMMWP4M